NEDJELJNA ČITANJA

8. NEDJELJA KROZ GODINU (A)

Prvo čitanje Iz 49,14-15 Sion reče: „Gospodin me ostavi, Gospod me zaboravi.“ Može li žena zaboravit svoje dojenče, ne imat sućuti za čedo utrobe svoje? Pa kad bi koja i zaboravila, tebe ja zaboraviti neću.

Opširnije …

7. NEDJELJA KROZ GODINU (A)

Prvo čitanje Lev 19,1 -2.17-18 Gospodin reče Mojsiju: „Govori svoj zajednici Izraelaca i reci im: 'Sveti budite! Jer sam svet ja, Gospodin, Bog vaš! Ne mrzi svoga brata u svom srcu! Dužnost ti je koriti svoga sunarodnjaka. Tako nećeš pasti u grijeh zbog njega. Ne osvećuj se! Ne gaji srdžbe prema sinovima svoga naroda. Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga. Ja sam Gospodin!'“

Opširnije …

6. NEDJELJA KROZ GODINU (A)

Prvo čitanje Sir 15,15-20 Ako hoćeš, možeš držati zapovijedi, u tvojoj je moći da budeš vjeran. On je preda te stavio vatru i vodu:za čim hoćeš pruži ruku svoju. Pred čovjekom je i život i smrt:što on više voli to će mu se dati. Jer velika je mudrost u Gospodina, on je svemoćan i vidi sve. Oči Gospodnje počivaju na onima koji ga se boje, Gospodin zna svako djelo čovječje.Nije nikad zapovjedio nikomu da bude bezbožnik niti dao dopuštenje za grijeh.

Opširnije …

5. NEDJELJA KROZ GODINU (A)

Ovo govori Gospodin: „Podijeli kruh svoj s gladnima, uvedi pod krov svoj beskućnike,odjeni onog koga vidiš gola i ne krij se od onog tko je tvoje krvi. Tad će sinut poput zore tvoja svjetlost i zdravlje će tvoje brzo procvasti. Pred tobom će ići tvoja pravda, a slava Gospodnja bit će ti zalaznicom. Vikneš li, Gospodin će ti odgovorit, kad zavapiš, reći će: 'Evo me!' Ukloniš li iz svoje sredine jaram, ispružen prst i besjedu bezbožnu, dadeš li kruha gladnome, nasitiš li potlačenog, tvoja će svjetlost zasjati u tmini i tama će tvoja kao podne postati.“

Opširnije …

PRIKAZANJE GOSPODINOVO. SVIJEĆNICA (A)

Prvo čitanje: Mal 3,1-4 Doći će u Hram svoj Gospodin koga vi tražite. Čitanje Knjige proroka Malahije Ovo govori Gospodin Bog: Evo šaljem glasnika da put preda mnom pripravi. I doći će iznenada u Hram svoj Gospodin koga vi tražite i Anđeo Saveza koga žudite. Evo ga, dolazi već — govori Gospodin nad Vojskama. Ali tko će podnijeti dan njegova dolaska i tko će opstati kad se on pojavi? Jer on je kao oganj ljevačev i kao lužina bjeliočeva. I zasjest će kao onaj što topi srebro i pročišćava.

Opširnije …